Parkinsons sjukdom är en av dom vanligaste förekommande neurologiska sjukdomarna och i Sverige är ungefär 20 000 personer drabbade. Sjukdomen innebär att kroppen får dopaminbrist vilket kan ge symtom som tremor, försämrad kroppskontroll och påverkan på humöret. Parkinsons sjukdom är något mer vanligt förekommande hos män och drabbar oftast personer över 60 år.
Sjukdomen innebär en progressiv nedbrytning eller nedsatt funktion av de dopaminproducerande nervcellerna i basala ganglierna, vilket leder till dopaminbrist. Dopamin är en neurotransmittor som är viktigt för hjärnans styrning och kontroll av kroppens rörelser men även för humöret. Dopaminbrist kan leda till tremor, stelhet, långsamma rörelser men även språkproblem, depression, oro, mag- och tarmbesvär och sömnstörningar. Sjukdomsbilden är dock individuell och symtomen kan variera hos personer. Vissa kan ha besvär med skakningar medan andra inte har några alls.
Symtom
Vanliga symtom vid Parkinsons sjukdom är vilotremor, balanspåverkan, röstbesvär och långsammare rörelser. Andra symtom är minskad kognitiv funktion, trötthet, förstoppning och nedstämdhet. Diagnosen ställs genom en neurologisk undersökning och utifrån sjukdomshistoria.
Orsak
Det är inte fastställt vad som orsakar Parkinsons sjukdom. Det tros bero på flera faktorer som slumpmässigt samverkar med varandra och skapar en defekt i dopaminproducerade cellen.
Behandling
Det finns inget botemedel för Parkinsons, däremot finns det medicin och livsstilsförändringar som kan lindra symtomen. Den vanligaste medicinen är ett läkemedel som omvandlas till dopamin i kroppen och ökar halterna dopamin i kroppen. Andra mediciner hämmar enzymer som bryter ned dopamin och levodopa. Det finns även andra mediciner så som plåster som tillför dopamin kontinuerligt samt via en pump där medicinen tillförs direkt i magsäcken. Sjukdomen är kronisk och förloppet är långsamt med ökade symtom av sjukdomen allt eftersom tiden går.
Att leva med Parkinsons