Personer som drabbas av Parkinsons sjukdom får ofta problem med rösten och talet. Ofta upplevs det att man får förminskad röststyrka, problem med heshet och skrovlig röst. Talet kan bli långsammare och rösten svagare och monoton. Även ansiktsmimiken kan påverkas och bli mindre uttrycksfullt vilket kan göra det svårare att förmedla vad man försöker säga.
Röst- och talträning kan vara av stort värde för personer med Parkinsons sjukdom för att stärka rösten, förbättra uttalet och artikulationen. En nyligen gjord undersökning visade att problem med talet var det andra mest förekommande upplevda symtom hos personer med Parkinsons sjukdom. Röst- och talproblem kan medföra att det blir svårt att hänga med i diskussioner vilket kan leda till känslor av utanförskap.
Vid talsvårigheter har medicinsk behandling ingen eller väldigt liten effekt. Däremot finns det det röst- och talbehandlingar som är speciellt utformat för personer med Parkinsons sjukdom. Dessa behandlingar har visat sig kunna förbättra tal, artikulation, ansiktsmimik och underlätta sväljning.
Röst och talträning tros kunna uppmuntra förändringar i hjärnan som kan bibehålla funktioner men även göra hjärnan anpassningsbar och utveckla en kompensatorisk funktion vilket kan främja talet och rösten. Och genom att bibehålla en bra röst- och talfunktion kan det göra det lättare för individen att bibehålla god talförmåga och kunna hänga med i samtal och diskussioner.
Det bästa är att börja träna i ett tidigt skede när talet och rösten inte har fått allt för stor påverkan.