Att träna är bra för för kropp och själ. Det är bra för skelettet, musklerna, för hjärnan, för att motverka hjärt-kärlsjukdom men också för det allmänna välbefinnandet. Att vara fysisk aktiv är viktigt när man har en kronisk sjukdom som Parkinsons sjukdom, då det kan hjälpa till att hålla kroppen i gång, bra för humöret men också ha en positiv effekt på hjärnan och på den kognitiva funktionen.
Det finns många olika träningar som säger sig vara bra vid just Parkinsons, men det absolut viktigaste är att hitta en träning som är trivsam för då är det större chans till att träningen regelbundet. Träningen kan också behövas anpassas efter individens behov och förutsättningar, och man bör med fördel träffa en fysioterapeut som kan ge ledning vid träning.
Att träna balans och gång kan vara av fördel då dessa kan vara av nytta vid Parkinsons sjukdom då detta kan påverka detta.
Parkinsons sjukdom kan även ha en negativ påverkan på humöret, och fysisk aktivitet kan bidra till bättre humör och minska depressiva känslor och ångest.
Rekommendationen är att träna både aerob och muskelstärkande fysisk aktivitet för att förbättra motoriska symtom, öka kondition och för att öka muskelstyrkan.
Men det är inte bara fysisk aktivitet som är viktigt, även hjärngympa är bra för att hålla igång hjärnan och kan ha en positiv effekt på den psykiska hälsan. Korsord, suduko, sång, spel och livliga diskussioner kan alla vara bra sätt att hålla igång hjärnan.
Här kan ni ladda ner ett lättare balansträning och en röst och talträning som ni kan träna på hemma och få en inblick i vad träningen som är en del i studien.